Destinații de vacanță: Toscana, Italia

Cu siguranță că în perioada aceasta te întrebi spre ce destinație să te îndrepți în concediul de vară. Poate că ai fost deja în Italia, la Roma sau Veneția, dar vara aceasta ţi-ai propus să mergi într-un loc unde să nu te calci pe picioare cu mii de turişti. Dacă vrei să evadezi din cotidian, într-o zona rurală pitorească, cu peisaje care par desprinse parcă din cărțile poștale, ar trebui să mergi în Toscana. Iar dacă esti interesată de artă și arhitectură, atunci ai toate motivele pentru care chiar ar trebui să mergi acolo.

Toscana, regiunea situată în centrul Italiei, are unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume și mulți artiști renumiți din timpul Renașterii italiene au realizat o serie de opere de artă extraordinare inspirați fiind de ele. De fapt, 350 din cei 1000 de artiști importanți din Europa mileniului II locuiau în Florența, capitala regiunii. Întreaga zonă este una artistică în adevăratul sens al cuvântului, fiind plină de muzee cu picturi, sculpturi și statui deosebite, dar și clădiri sau monumente unice în lume. Șase locații din Toscana, considerate a fi de o importanță culturală deosebită pentru omenire, fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Există 851 de astfel de sit-uri in întreaga lume iar tu vei putea vedea șase dintre acestea în vacanța ta din Toscana. Acestea includ centrele istorice din Florența, Siena, San Gimignano și Pienza, Valea Orcia si Piața Miracolelor cu Catedrala din Pisa, renumită pentru turnul ei înclinat.

Florența este considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase orașe și a fost de asemenea nominalizat, potrivit unui studiu din 2007, ca cea mai dorită destinație turistică din lume. Este probabil ultimul oraș conservat al Renașterii și este considerat de mulți ca fiind capitala italiană a artei. Centrul istoric cu numeroasele sale piețe elegante, palate renascentiste, academii, parcuri, grădini, biserici, mânăstiri, muzee, galerii de artă și ateliere atrage anual milioane de turiști.
Aici nu trebuie să ratezi Piazza della Signoria, inima vieții sociale in Florența antică, balconul familiei Lanzi, construit original ca locație pentru ceremonii publice şi care azi găzduieşte numeroase lucrări antice de sculptură şi din epoca renascentistă, Palazzo Vecchio, rezidența familiei Prio, care are la intrare o copie a sculpturii lui Michelangello, David (originalul este expus tot in oraş, la Galleria dell’Accademia di Belle Arti) si Palatul del Bargello în a cărui curte interioara se găseşte Muzeul National „del Bargello”, cel mai important muzeu din lume pentru sculptura renascentistă.
Unul dintre cele mai de seamă obiective turistice ale Florenţei, de o frumuseţe uluitoare, mai ales în lumina apusului, este Ponte Vecchio, cel mai vechi pod din Florența, foarte frecventat şi de turistii care iubesc cumpărăturile, de-a lungul său, de o parte şi de alta găsindu-se magazine de bijuterii din aur si argint.

Ponte Vecchio, Florenta, Toscana
Ponte Vecchio, vedere din parcul Michelangelo. Autor: Steve

Situat la circa 70 km sud de Florența, Siena este un orăşel plin de viaţă cunoscut în special datorită cursei de cai, Il Palio, care se desfăşoară de două ori pe an, în timpul verii, în Piazza del Campo (2 iulie şi 16 august). Oraşul vechi, cu multele sale castele şi palate răspândite la distanță unele de altele, poate fi descoperit vizitându-l pe jos agale, mergind pe străduţele înguste cu suişuri şi coborâşuri abrupte care îți vor testa rezistența fizică.
Domul din Siena, care a fost construit în secolele XII şi XIII, este una dintre cele mai frumoase biserici în stil gotic din Italia. Libreria Piccolomini cu fresce pictate de Pinturicchio şi care conţine codurile vechi iluminate, este o privelişte care nu trebuie ratată.

Piazza del Campo, Siena, Toscana
Piazza del Campo, Siena. Autor: Massimo Catarinella

La 56 km sud de Florenţa, situat pe vârful unui deal, într-un peisajul tipic toscan, cu livezi de măslini, dealuri de viță de vie și pâlcuri de chiparoși găsim oraşul medieval San Gimignano cunoscut si ca „orașul turnurilor frumoase”. Acesta are un aspect de neuitat datorită clădirilor sale de tip „zgârie-nori”. Oraşul e printre puținele din Europa care mai păstrează încă nealterat aspectul medieval şi a fost inclus în patrimoniul universal al UNESCO, milioane de turiști venind aici în vizită în fiecare an.

San Gimignano, Toscana
San Gimignano. Autor: Basilio Speziari

Exemplu perfect de urbanism renascentist, orasul Pienza domină toată Valea Orcia cu priveliști extraordinare. Un fost sat antic acesta a fost restructurat în cursul anului 1400 de Bernardo Rossellino la cererea lui Enea Silvio Piccolomini (mai apoi Papa Pio II), care voia să creeze un „oras ideal”. Orasul este în ziua de azi cunoscut și sub numele de „orașul ideal al Renașterii”, iar principalele monumente sunt Catedrala, Palatul Comunal, Palatut Piccolomini si Palatul Borgia.

Pienza, Toscana – străduţă din centrul istoric vechi
Pienza – străduţă din centrul istoric vechi. Autor: dalem

Situată în sudul Toscanei, Valea Orcia este cu siguranță un simbol al întregii regiuni. Peisajul cu o câmpie plană din care se ridică dealuri aproape de formă conică care par să dispară în orizont se găsește deseori pe cărțile poștale din Toscana. Montalcino, Pienza și San Quirico d’Orcia sunt sate medievale fermecătoare, mărturie a tradiției rurale vechi locale.

Valea Orcia, Toscana
Valea Orcia. Autor: Visit Tuscany

Situat la numai o oră de mers cu mașina de Florența, orașul Pisa este o destinație asaltată de milioane de turiști în fiecare an aceştia fiind atrași în special de faimosul Turn înclinat, unul din simbolurile Italiei în întreaga lume. Există însă mult mai mult de văzut in oraş: Campo dei Miracoli, una dintre cele mai faimoase şi admirate pieţe din lume, nenumărate biserici, muzee şi monumente precum şi Grădina Botanică Universitară, prima grădină botanică universitară din Europa, creată din dorința lui Cosimo I de Medici în 1544.

Piazza dei Miracoli, Pisa, Toscana
Piazza dei Miracoli din Pisa cu Domul şi Turnul înclinat. Autor: José Luiz Bernardes Ribeiro

Numeroasele restaurante oferă multe feluri de mâncare specifice regiunii, preparate care au la bază în special carnea si legumele proaspete din care nu poate lipsi uleiul de măsline produs în regiune, unul dintre cele mai apreciate din toată Italia. Pâinea toscană, făcută fără sare, este un element esenţial al bucătăriei, iar zona este vestită şi pentru vinurile sale alese pe care trebuie să le încerci.

Dacă te-ai hotărât să pleci în vacanță în Italia, Toscana este o opțiune demnă de luat în calcul. Întreaga zonă este una plină de istorie și peisaje uimitor de frumoase.

Îți recomandăm și:

Adaugă un comentariu

avatar
  Abonează-te  
Notifică-mă