Yoga prenatală: Ce trebuie să știe o viitoare mămică

Când ești însărcinată, toți cei care te înconjoară simt nevoia să-ți ofere câte un sfat.

De obicei, aceste sfaturi vin din partea femeilor care au trecut prin asta înainte, și să știi ce funcționează pentru alții este adesea un bun indicator a ceea ce ar putea funcționa și pentru tine.

În cele din urmă, decizia de a urma aceste sfaturi sau nu, depinde numai de tine.

Una dintre activitățile pe care o vei găsi aproape universal recomandată de cele care au încercat așa ceva este yoga prenatală. Cu toate acestea, o mulțime de femei devin anxioase la ideea de a începe un program de exerciții tocmai într-o perioadă când corpul lor trece prin atâtea schimbări.

Acest articol tratează câteva din cele mai frecvente întrebări care sunt puse despre yoga prenatală.

De ce ar trebui să fac yoga în timp ce sunt însărcinată?

Pentru că există numeroase avantaje fizice, mentale și spirituale ale practicării de yoga, pentru femeile însărcinate.

Pe scurt, yoga prenatală este o practică concepută pentru a te împuternici cu tehnici și metode pentru a face față sarcinii, travaliului și chiar perioadelor stresante din primele zile, săptămâni și chiar luni de la naștere.

Femeile care practică yoga în timpul sarcinii sunt așadar mai bine echipate pentru a face față nașterii în sine, precum și perioadei de recuperare de după naștere.

Este sigur să încep să practic yoga în timpul sarcinii?

Poți începe să practici în perfectă sigurantă yoga în timpul sarcinii, cu condiția să începi practica cu un instructor de yoga prenatală specializat.

Yoga prenatală este concepută special pentru perioada de sarcină, deoarece exercițiile și tehnicile sunt modificate pentru a fi cât mai sigure atât pentru mamă, cât și pentru copil.

De asemenea, este recomandat să aștepți până după trecerea primului trimestru de sarcină înainte de a începe lecțiile de yoga, deoarece acest prim trimestru este momentul când bebelușul începe să se formeze, transformându-se dintr-un embrion într-o ființa umana. Ulterior acestei perioade, el va crește și se va dezvolta, iar mama trebuie să profite de oportunitatea pe care o prezintă yoga pentru a ușura acest proces.

Discută cu instructorul despre sarcină înainte de începerea cursului, astfel încât să poți fi sigură că a înțeles orice particularitate a sarcinii tale care ar putea necesita ca exercițiile să fie modificate (spre exemplu, femeile care poarta in pântec o sarcina cu gemeni sunt încurajate să nu facă anumite exerciții).

Ce beneficii fizice oferă practicarea de yoga în timpul sarcinii?

Yoga este o disciplină care are un puternic efect în reglarea circulației sângelui și ritmului respirației, precum și în fortificarea organismul în general.

Toate acestea sunt factori benefici pentru noi toți, și cu atat mai mult pentru femeile însărcinate.

Circulația sângelui este esențială în asigurarea faptului că sangele încărcat cu oxigen și nutrienți este pompat în întregul organism. Iar în timpul sarcinii circulaţia sângelui se modifică semnificativ, volumul sângelui începând să crească progresiv încă din primul trimestru și până aproape de momentul naşterii.

Practicarea de yoga poate rezolva sau măcar atenua problemele care țin de circulaţia sângelui (varice, picioare umflate, hemoroizi, crampe musculare, cârcei) și cu care te-ai putea confrunta.

Unul dintre cele mai des întâlnite simptome care apar în timpul sarcinii este durerea de spate. Practicarea miscărilor de yoga asigură întărirea muschilor trunchiului și întinderea spatelui într-o manieră confortabilă fapt care duce la ameliorarea acestor dureri.

Exercitiile de yoga te vor ajuta să îți întărești și zone precum podeaua pelviană ce te va susține pe tot parcursul nașterii.

Practicarea de yoga reduce stresul și anxietatea. Sarcina poate fi extrem de stresantă, iar la cursurile de yoga prenatală vei învăța să te relaxezi. Vei obține o relaxare mentală de durată, care te va ajuta să făci fată cu success provocărilor pe care le aduce sarcina cu ea. Această eliberare de stres îți va îmbunătăți calitatea somnului, un alt beneficiu major al practicării de yoga în timpul sarcinii.

În yoga, respirația este foarte importantă, iar exercitiile de respirație pe care le vei învăța te vor ajuta inclusiv în timpul travaliului și al nașterii.

Ar trebui să continui să fac yoga și după naștere?

De ce nu? Te vei bucura în continuare de toate avantajele discutate mai sus și multe altele.

Probabil vei dori însă să mergi la cel puțin câteva lecții de yoga, deoarece acestea pot fi cu totul diferite de lecțiile de yoga prenatală.

Desigur, de acum viața poate fi destul de agitată alături de un nou-născut, iar oportunitățile de a participa la cursuri vor fi probabil puține.

Din fericire, unul dintre cele mai mari avantaje ale practicării de yoga este faptul că nu necesită echipament specializat. Așa că este posibil să te descurci și în confortul propriei case, în acele câteva momente prețioase în care micuțul tău doarme. Mergi la câteva lecții, pentru a învăța corect mișcările, apoi poți să le reiei și acasă.

Important! Vorbește cu medicul tău înainte de a te apuca de yoga sau de orice altă formă de exerciții fizice atunci când ești însărcinată, pentru a te asigura că nu există riscuri.

Îți recomandăm și:

Adaugă un comentariu

avatar
  Abonează-te  
Notifică-mă