Cum să ai o căsnicie fericită – 6 sfaturi practice oferite de cuplurile în vârstă

Sunt atât de multe de învățat despre viață de la cei mai în vârstă! Sunt oameni care au o sursă unică de cunostințe pe care noi ceilalți n-o avem: ei și-au trăit viața.

Karl Pillemer, profesor de dezvoltare umană la Universitatea Cornell, și-a petrecut o mare parte din carieră în compania bătrânilor. Împreună cu asistenții săi el a adunat sfaturile practice a aproximativ 1.500 de persoane cu vârsta cuprinsă între 70 și peste 100 de ani. Toate aceste lecţii de viaţă desprinse din experienţa celor mai în vârstă se regăsesc în cartea sa, „30 de lecţii de viaţă: Sfaturi testate și adevărate de la cei mai înţelepţi americani”. Sfaturile din domenii ce merg de la căsnicie și carieră până la creșterea copiilor și perioada bătrâneții pot servi drept excelent ghid de viață pentru oameni de toate vârstele.

Mulți dintre ei au fost căsătoriți timp de treizeci, patruzeci, cincizeci de ani sau mai mult și se găsesc astfel într-o poziție ideală pentru a evalua cu exactitate ce „funcționază” și ce nu.

Iată ce ne sfătuiesc cei care au străbătut acest drum înaintea noastra cu privire la găsirea partenerului potrivit și menținerea unei căsnicii fericite.

1. Căsătoreşte-te cu cineva care îţi seamănă mult

Găsirea unui partener similar în ceea ce priveste educația, orientarea generală și valorile de bază este cea mai importantă componentă a unei căsnicii durabile si împlinite.

În mod categoric acest lucru nu înseamnă să nu te căsătorești cu o persoană diferită, dar de care esti profund îndrăgostită. Căsătoria este însă un lucru destul de dificil, așa că e mult mai probabil să avem de înfruntat provocări complexe în viața de familie dacă ne-am căsători cu oameni care sunt foarte diferiți de noi.

Și uită de ideea de a-ți schimba partenerul după căsătorie. Să intri într-o căsnicie cu scopul de a-ți schimba partenerul este o prostie, una care va compromite căsnicia înainte chiar să înceapă.

Există mult mai multe șanse să ai o căsnicie satisfăcătoare care să dureze o viață întreagă dacă tu și partenerul tău sunteți asemănători în esență.

2. Prietenia este la fel de importantă ca iubirea romantică

Deși sperăm cu toții că pasiunea fierbinte de la începutul relaţiei n-o să dispară niciodată, adevarul este că ea nu durează, în timp se va atenua. Ce urmează apoi? Răspunsul este prietenia.

Înainte de a face pasul cel mare, ia în considerare lucrurile pe care ți-ai dori să le aibă un prieten pe viață si întreabă-te dacă persoana cu care alegi să te căsătorești le are.

Căsătorește-te cu cineva care îți este prieten în aceeași măsură în care îți este și iubit.

3. Nu ţine scorul

Nu te gândi la căsnicie ca la o afacere jumi-juma în care vei obține exact ce ai investit în relație!

O căsnicie este mai mult decât o balanță echilibrată între a da și a primi. Cheia unei căsnicii de durată și plină de satisfacții este ca ambii parteneri să ofere mai mult decât primesc.

Iar dacă începeți să țineți scorul cu privire la cine primește mai mult si cine primește mai puțin, deja aveți probleme.

Începe fiecare zi gândindu-te la ce poți să-i oferi persoanei speciale din viața ta. Cu siguranță ziua respectivă va fi diferită, iar căsnicia voastra va avea de câstigat.

4. Vorbiţi între voi

Cea mai frecventă sursă de „remușcări” în căsniciile celor intervievați a fost să constate că partenerul de viață pur și simplu nu poate sau nu vrea să comunice. Iar dacă o căsnicie ajunge în punctul în care nu se poate discuta, atunci avem de-a face cu doi oameni nefericiți.

Partenerul de viață trebuie să fie cineva cu care să poți vorbi orice.

Iar cuplurile mai trebuie să învețe să facă un lucru foarte bine. Trebuie să învețe sa comunice atunci când apar neînțelegeri, certuri și diferențe de opinie. Cu toții trebuie să învățăm să ne certăm civilizat, deoarece certurile sunt inevitabile și este foarte important cum ne comportăm atunci când se întâmplă asta.

5. Nu-ți lua un angajament doar față de partener – ia-ți un angajament față de căsătorie în sine

Viaţa într-o căsnicie de lungă durată poate fi plină de dezamăgiri şi bucurii în aceeaşi măsură. Iar când problemele se ivesc, uneori poate apărea și dorința unuia dintre parteneri să iasă din relație. Dacă în schimb nu renunțați și luptați să vă rezolvați problemele, căsnicia voastra va deveni şi mai puternică. Acest lucru este însă posibil numai atunci când ambii parteneri și-au stabilit ca obiectiv intenția de a face relația o prioritate.

Ia-ți un angajament față de căsătorie și respectă-l. Există o mulțime de avantaje atunci când privești căsătoria ca fiind mult mai importantă decât interesele personale imediate ale fiecăruia dintre parteneri.

6. Nu te duce supărat la culcare

Care a fost sfatul oferit cel mai frecvent? Nu te duce supărat la culcare.

Cele mai multe probleme apărute în cuplu nu merită mai mult decât o zi de „luptă”.

Sfârșitul zilei înseamnă sfârșitul ostilităților, recunoașterea faptului că valorile fundamentale împărtășite și angajamentul față de această relație primeaza în fața nevoilor personale sau a dorinței de a avea dreptate.

Nu te duce la culcare fără să-i spui partenerului “Te iubesc!”. Nu știi niciodată ce se va întâmplă în timpul nopții și dacă mai ai ocazia să-i spui a doua zi. Sfârșitul zilei ar putea fi, bineințeles, sfârșitul.

Acestea sunt sfaturile pentru o căsnicie durabilă și fericită primite de la bătrânii cu multă experientă de viață. Pune-le imediat în aplicare și ai să vezi cum căsnicia ta va avea de câștigat.

Îți recomandăm și:

Adaugă un comentariu

avatar
  Abonează-te  
Notifică-mă