Cum să creștem un copil: 6 cărți pe care orice mamă ar trebui să le citească

De ce citim? De ce este important să citim?

Pentru mine cititul este cea mai eficientă soluție de a învăța ceva. Nu am destul timp și nici nu-mi doresc să fac toate greșelile din lume și să învăț din ele.

Să fii mamă nu este ușor. Ai o responsabilitate uriașă.

Îmi aduc aminte cum a fost când am devenit mămică. Ma simţeam cuprinsă de temeri și tot felul de întrebări nu-mi dădeau pace.

Cum îmi voi liniști bebelușul când se va pune pe plâns? În ce mod ar trebui să comunic cu micuțul meu după ce va mai crește puțin? Ce voi face când va avea crize de furie? Cum ar trebui să procedez pentru a-l pregăti mai bine pentru viață? Voi putea să satisfac toate nevoile copilului meu? Voi reuși să fiu o mamă bună?

Anul acesta am citit 17 cărți de parenting. Unele au fost pline de sfaturi utile, altele au fost pur și simplu pierdere de timp.

Iată care sunt cărțile pe care cred eu că orice mamă ar trebui să le citească:

Carte de parenting foarte utilă în îngrijirea unui bebeluș

Venirea pe lume a bebeluşului, chiar dacă este un eveniment fericit, ridică multe probleme părinţilor. Iar ca mămica începătoare nu ești în totalitate pregătită și poate nici măcar nu știi la ce să te aștepți.

Există această nouă viață extrem de vulnerabilă care se bazează pe tine să faci totul cum trebuie.

Din acest motiv când vine vorba de un subiect critic precum este îngrijirea unui bebeluș avem nevoie de sfaturi bazate pe o experienţă practică şi îndelungată.

Heidi Murkoff - La ce sa te astepti in primul an de viata

La ce să te aștepți în primul an de viață” de Heidi Murkoff este cea mai bine vândută serie de parenting din lume, cu peste 10 milioane de exemplare vândute.

Cartea ar putea trece cu ușurință drept manualul de utilizare care ar trebui să însoțească nou-născutul după ieșirea din maternitate.

Cartea este scrisă pe structura întrebare-răspuns și conține cele mai des întâlnite întrebări puse de părinți și răspunsurile la ele. Întrebări legate de alăptat, alegerea doctorului, cumpărăturile necesare, alimentația sănătoasă, imunizări, cazuri de urgență și tot ce tine de îngrijirea adecvată a bebelușului.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte și nu am regăsit în altele (sau nu la fel de bine detaliat) sunt secțiunile care cuprind o privire de ansamblu asupra primului an de viață al micuțului. Suntem purtați pas cu pas prin fiecare lună de viață a acestuia, în care sunt explicate clar toate lucrurile pe care trebuie să le știm la momentul respectiv.

Primul an de viață este unic și este considerat a fi anul cu cea mai mare influență asupra tuturor celor care urmează: cât de sănătoși, cât de fericiți și chiar cât de mulți vor fi. Evident primul an este foarte important pentru niște omuleți atât de mici.

O lectură obligatorie pentru proaspetele mămici.

Cartea poate fi comandată aici.

Și pentru că știu că după naștere kilogramele în plus sunt o adevărată provocare mai am o recomandare:

În forma dupa venirea lui bebe”. Cartea costă doar 5.78 lei si poate fi comandată aici.

Cărți de parenting foarte utile în primii trei ani de viață ai copilului

Bebelușul crește foarte repede, iar în jurul vârstei de un an acesta va începe să meargă. De acum este „copil” și trebuie să fii pregătită pentru următoarea etapă din viața lui.

T. Berry Brazelton - Puncte de cotitura. De la nastere la 3 ani

În „Puncte de cotitură. De la naștere la 3 ani. Dezvoltarea emoțională și a comportamentului copilului tău” , reputatul medic pediatru T. Berry Brazelton abordează momente cheie în dezvoltarea motorie, cognitivă și emoțională a copilului – puncte de cotitura, cum le numește el -, precum și dificultățile dezvoltării copilului: alergiile, plânsul, colicile, disciplina, fricile, problemele alimentare, problemele de somn etc.

După părerea mea cartea conţine răspunsuri clare la toate problemele de care se lovesc cei mai mulţi dintre tinerii părinţi. Este o carte care abordează primii ani de viață ai unui copil în mod complet.

Informațiile și sfaturile oferite în cele peste 700 de pagini ale cărții sunt practice, ușor de urmat, și cel mai important, eficiente.

Iar faptul că T. Berry Brazelton este profesor emerit de pediatrie clinica la Universitatea de Medicina Harvard și practică pediatria de peste 45 de ani îmi confera, ca și părinte, o încredere aparte.

Ce mi-a plăcut foarte mult la această carte a fost faptul că autorul ne poate explica copilăria mică prin ochii copiilor. Citind cartea am realizat de ce copilul meu se poartă într-un anumit fel și dintr-o dată am vazut totul dintr-o nouă perspectivă.

Cartea poate fi comandată aici.

Janet Lansbury - Nu exista copii rai

O alta carte care tratează problema copiilor mici și care mi-a placut foarte mult este și „Nu exista copii rai” de Janet Lansbury.

De-a lungul cărții autoarea prezintă cauzele comportamentelor nedorite ale copiilor și ce atitudini trebuie să adopte părinții.

Un alt lucru interesant pe care l-am găsit in „Nu există copii răi” au fost scrisorile si emailurile cititorilor cu răspunsurile autoarei la întrebările lor. Cazuri concrete ale unor părinți care cer sfaturi legate de diverse ipostaze în care i-au pus copiii.

Este o carte care ne ajută să înțelegem mai bine copiii și să comunicam cu ei într-un mod respectuos.

O recomand cu multă încredere părinților care doresc să fie blânzi, dar cu limite ferme și care cred în educarea copiiilor cu blândețe si autoritate, mai degrabă decât cu pedepse.

Cartea poate fi comandată aici.

Carte foarte utilă în creșterea copiilor de vârstă preșcolară

La vârsta de trei ani un copil intră într-o nouă faza, cea a explorărilor în care își doreste să înțeleagă tot ce se întimplă in jurul său.

Schimbările emoționale, cognitive şi de comportament prin care copilul trece pot fi confuze pentru tinerii părinți.

Problemele cu care se vor confrunta părinții vor fi, așadar, mai complexe decât cele din primii ani de viață ai micuțului.

T. Berry Brazelton - Puncte de cotitura – de la trei la sase ani

În cel de-al doilea volum „Puncte de cotitură” numit „Puncte de cotitura – de la trei la șase ani. Dezvoltarea emoțională și comportamentală a copilului tău” , T. Berry Brazelton se ocupă, într-un mod simplu și clar, mai ales de problemele de creștere specifice „vârstei magice” (perioada preşcolară până la clasa întâi) și care țin de o dezvoltare normală.

Partea întâi a cărtii, „De la trei la șase ani”, ne oferă cu ajutorul unor cazuri concrete o imagine asupra dezvoltării intelectuale și emoționale a copilului. Sfaturile și informațiile expuse aici ne ajută să facem față mai ușor problemelor de comportament ale celui mic.

În partea a doua, „Înfruntând provocările ca o familie”, sunt analizate cele mai importante și des întâlnite probleme și provocări cu care se confruntă părinții în ziua de azi: îngrijirea copilului, problemele alimentare, somnul, boala și spitalizarea, nevoile speciale, îngrijirea copilului când părinții lucreaza, computerul și televizorul etc.

La fel ca și in volumul dedicat primilor trei ani de viață ai micuțului, autorul ne ajută să vedem lucrurile și din perspectiva copilului.

Este o carte de parenting foarte utilă și intenționez să mai citesc în viitor capitolul aferent vârstei de 6 ani, când fetița mea va împlini acești anișori.

Cartea poate fi comandată aici.

Carte de parenting utilă în creșterea copiilor de vârstă școlară

Când copiii încep să meargă la şcoala, lumea lor se schimbă, iar viața alături de ei nu este deloc ușoară.

Zilele părinţilor sunt pline de încercări de a găsi moduri prin care să îşi determine copiii să facă ceva: să fie disciplinați la școla, să vorbeasca politicos și să nu mintă, să intre în casă când sunt chemaţi, să înceteze să se mai joace la calculator sau să-și facă temele când li se spune, să meargă la timp la culcare etc.

Liat Hughes Joshi - Cum ne educam copiii (4-11 ani)

Cum ne educăm copiii (4-11 ani)” de Liat Hughes Joshi este o carte plină de informații și sfaturi care oferă părinților cele mai simple și mai eficiente soluții pentru a face față experiențelor specifice acestei perioade plină de provocări din viața copilului și a noastră.

Capitolele cărții sunt împărțite pe teme: de la hrană, somn, școală și parteneri de joacă, până la diverse probleme specifice cum ar fi mințitul, înjuratul și fricile copiilor.

Cartea scrisa într-un limbaj clar și simplu oferă exemple practice și informații pentru fiecare situație diferită întâlnită, precum și o serie de strategii și soluții pe care părinții ar trebui să le ia în considerare în rezolvarea problemelor specifice apărute.

Indiferent dacă ai un ligav, un copil care înjură, o fiică care se uită prea mult la televizor sau un copil care nu-și face temele, această carte este pentru tine.

Este o carte pe care o poți citi și pe măsură ce apar aceste situații, deoarece fiecare capitol este structurat clar și logic.

Personal nu știu de alte cărți existente pe piață care oferă atât de multe informații relevante cu privire la problemele de dezvoltare și îngrijire specifice copiilor de vârstă scolară.

„Cum ne educăm copiii (4-11 ani)” este o carte pe care o recomand din suflet.

Cartea poate fi comandată aici.

Carte de parenting utilă în creșterea unui adolescent

Adolescenţa este o perioadă foarte interesantă. Este o perioadă de tranziție în care au loc schimbări importante, atât fizic, cât şi emoţional. Corpurile lor se schimbă, însă deşi încep să arate ca adulţii, tot copii rămân.

Principiile şi convingerile lor pot fi diferite de cele ale părinţilor lor acum.

Toate aceste schimbări majore pot naşte conflicte între părinţi şi copii.

Principala grijă a noastră acum este să-i educăm sănătos și să construim relaţii puternice şi armonioase cu aceștia.

Vom putea noi acum să facem faţă acestor provocări fără a-i îngrădi adolescentului dezvoltarea?

Olivier Revol - Sunt parinte de adolescent

Sunt părinte de adolescent – Când nimic nu pare să meargă, există soluții” este o carte scrisă parcă pentru a ne liniști. Lecturarea ei îți dă un sentiment de siguranță că totul va fi bine.

Stilul de exprimare foarte clar și plin de umor al psihiatrului Olivier Revol face cartea ușor de citit și de înțeles. De-a lungul celor 30 de capitole, autorul prezintă povesti trăite, studii de caz din propria practică medicală și oferă sfaturi foarte specifice menite să ușureze viața de zi cu zi a părinților de adolescenti.

Autoritatea și credibilitatea autorului sunt de necontestat și cred cu tărie că vei găsi in această carte tot sprijinul necesar pentru a gestiona mai bine relația cu adolescentul tău.

Cartea poate fi comandată aici.

Parentingul este un proces de învățare continuu şi fără sfârşit.

Iar meseria de mamă implică atatea roluri diferite: bucătăreasă, asistentă medicală, profesoară, psiholog şi multe altele.

Chiar dacă crezi că poti să înveți din mers să fii mămică, eu te încurajez să citesti şi tu aceste cărți.

Oricum ar fi, sunt sigură că vei reuși să fii o mamă minunată!

Îți recomandăm și:

Adaugă un comentariu

avatar
  Abonează-te  
Notifică-mă