Cele mai savuroase supe sunt cele făcute din legume cu amestecuri de tot felul de mirodenii. Nu-ţi fie frică să experimentezi cu ele. Pentru fiecare greșeală făcută vei fi surprinsă să vezi că numărul de succese obţinute, cu preparate gustoase, este mult mai mare. Dacă îţi plac aromele picante, încearcă două, trei cuișoare, ienibahar sau frunze de dafin. Pentru ca supa să fie cât mai savuroasă trebuie adăugată și ceapă, excepția facând-o supele albe unde se poate folosi ţelina.
Supă de cartofi
Ingrediente:
500 g cartofi (4-5 cartofi normali), 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 rădăcina pătrunjel, jumătate de ţelină, 2-3 roșii, 1 ceapă, piper, sare.
Mod de preparare:
Curăţăm, spălam bine legumele și le tăiem cubuleţe mici, apoi le punem la fiert într-o oală cu 1,5-2 l de apă. După ce s-au fiert pe jumătate, adăugam și cartofii tăiaţi în cuburi mici. Când cartofii sunt aproape fierţi, punem roșiile curăţate de pieliţe și seminţe, tăiate felii. Dacă nu avem roșii putem pune bulion sau suc de rosii. Lăsăm să mai dea puţin în clocot. Presărăm deasupra pătrunjel verde tocat mărunt, piper și sare după gust și se acoperă 10 minute după care se poate servi.
Supă de roșii
Ingrediente:
1,5 kg roşii moi (foarte bine coapte), 2-3 morcovi, 1 ardei gras roşu, 1 ceapă, jumătate de ţelină, frunze de pătrunjel şi leustean, 30 ml ulei (de măsline), piper, sare
Mod de preparare:
Legumele se spală, morcovii sunt daţi pe răzătoare, ardeiul gras tăiat cubuleţe, ceapa este tocată şi se pun la fiert. Într-un alt vas cu apă se pun roşiile şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Când sunt bine fierte, se trec printr-o sită şi se diluează cu supa de legume. Se adaugă şi uleiul şi se pune din nou la fiert. Se lasă 5 – 10 minute, de la primul clocot, până ce fierbe orezul. Presărăm deasupra verdeaţă, piper și sare după gust.
O dietă pe bază de supă de roşii, poate fi și arma perfectă cu care poţi lupta împotriva kilogramelor în plus.
Supă de dovlecei
Ingrediente:
4 dovlecei mai mici, câteva rosii, 1 ceapă, 1 morcov, jumătate de ţelină, frunze de pătrunjel, 3 linguri de ulei (de măsline), jumătate linguriță de turmeric, piper, sare
Mod de preparare:
Se curăță dovleceii şi se taie felii, ceapa şi roşiile mărunt, morcovul în rondele groase iar ţelina în cuburi mari. Pregătim aragazul şi o oală în care punem uleiul de măsline. Încingem uleiul într-o tigaie mare, adăugăm ceapa şi dovleceii şi le lăsăm pe foc 5 minute, la temperatură medie, amestecând din când în când. Adăugăm roşiile. Le mai lasăm pe foc câteva minute, amestecând încontinuu. Adăugăm turmericul în supă, condimentăm cu sare si piper măcinat, acoperim oala cu un capac şi o lăsăm să fiarbă 30 de minute. Când legumele devin moi, închidem aragazul si lăsăm supa să se răcească. Tocăm mărunt şi presărăm pătrunjelul. La sfârşit pasează totul cu un blender, apoi strecoară dacă doreşti o textură foarte fină. Servim supa caldă, cu crutoane.
Supe gustoase poţi „inventa” şi singură din ingrediente pe care le ai la îndemână. În orice bucătărie se adună la un moment dat resturi alimentare, pe care de obicei le aruncăm. Tot ce e zarzavat poate fi folosit pentru prepararea bazelor de supe. Gătitul din resturi este ușor, tot ce ai de făcut este să deschizi frigiderul, să scoţi legumele sau resturile de legume pe care le ai la îndemână și să te apuci de preparat.
Adaugă un comentariu