11 greșeli de evitat când te speli pe dinți

Greșeli de evitat când te speli pe dinți

Periajul dinților este un obicei pe care cu toții l-am deprins de la o vârstă foarte fragedă.

Dar oare, ne spălăm corect?

Hai să vedem care sunt greșelile cele mai frecvente și cum le putem evita!

  1. Folosirea unui tip greșit de periuța de dinți. Asigură-te că folosești periuța de dinți potrivită pentru periaj. Periuța de dinți ideală are peri moi și un mâner suficient de lung pentru a ajunge în spatele gurii.
  2. Folosirea unei periuțe uzate. Perii tociți nu mai curăță eficient permițând plăcii bacteriene să rămână pe dinți. Schimbă periuța la fiecare 3 luni sau chiar mai des dacă perii arată uzați.
  3. Folosirea unei tehnici greșite de periaj. Deși majoritatea mișcăm periuța de dinți dintr-o parte în alta sau de sus în jos, pe dinți, aceasta nu este o tehnică corectă. În schimb, ar trebui să folosim periuța de dinți în mișcări circulare mici, care pornesc de la linia gingiei și merg până la marginea dintelui. Aceste mișcări circulare se vor repeta pe interiorul și exteriorul fiecărui dinte. Sau poți sa folosești o periuță de dinți electrica pentru a obține mișcarea corecta.
  4. Periaj prea agresiv. Dacă apeși prea tare sau folosești o periuță cu peri duri, îți poți deteriora smalțul dinților și gingiile. Reține, placa bacteriană este moale și necesită doar o presiune minimă pentru îndepărtare, iar dacă te speli zilnic, aceasta nu are nicio șansă de a se întări. Tehnica este mai importantă decât forța atunci când vine vorba de periaj.
  5. Periaj insuficient ca durată. Periajul trebuie să dureze aproximativ 2 minute pentru a îndepărta placa bacteriană eficient și a permite fluorului din pasta de dinți să se atașeze de smalțul dinților. Majoritatea periuțelor de dinți electrice sunt programate să funcționeze timp de 2 minute, dacă te decizi sa folosești una.
  6. Periajul prea des al dinților. Deși inițial poate părea o idee bună, periajul excesiv al dinților poate fi aproape la fel de dăunător ca și periajul insuficient. Periajul de mai mult de 3 ori pe zi poate deteriora smalțul dinților și gingiile, ducând la carii și gingivită.
  7. Ignorarea liniei gingivale, a limbii și interiorului obrajilor. Bacteriile se acumulează și în aceste zone, așa că nu uita să le cureți. Ondulațiile de pe spatele periuței de dinți nu sunt acolo pentru decor. Sunt acolo pentru a curăța limba și interiorul obrajilor. Trebuie să faci asta de fiecare dată când te speli pe dinți. Folosirea apei de gură după periaj poate ajuta și ea în acest sens.
  8. Clătirea gurii imediat după periaj. Apa îndepărtează fluorul din pasta de dinți. Mai bine scuipă pasta de dinți și evită clătirea. Prin neclătire, permiți fluorului să rămână pe suprafața dinților, ceea ce ajută la întărirea smalțului și la prevenirea acumulării viitoare de placă bacteriană.
  9. Spălatul pe dinți imediat după masă. Aciditatea alimentelor poate slăbi smalțul dinților, așa că așteaptă cel puțin 30 de minute înainte de periaj.
  10. Neglijarea folosirii aței dentare. Periuța nu ajunge între dinți, iar placa bacteriană se acumulează acolo. Folosirea aței dentare ajută la îndepărtarea bacteriilor și a resturilor alimentare din spațiile interdentare. Ața dentara trebuie folosita cel puțin o data pe zi, preferabil seara.
  11. Folosirea incorectă a apei de gură. Unele mărci de apa de gură conțin alcool, care poate usca gura. Alege una potrivită pentru tine și folosește-o corect. Toarnă o cantitate mica în gură și clătește de jur împrejur timp de 30 de secunde, după care scuipa soluția în chiuvetă.

Ideal, ar trebui să te speli pe dinți de două ori pe zi – dimineața și seara.

Spălatul dimineața ajută la eliminarea bacteriilor acumulate peste noapte și la împrospătarea respirației. Cel de seară este esențial pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, prevenind astfel cariile și afecțiunile gingivale.

Dacă simți nevoia să te speli după masă, încearcă să aștepți cel puțin 30 de minute, mai ales dacă ai consumat alimente acide sau dulci.

Dacă te grăbești, poți să te clătești cu apă sau să mesteci gumă fără zahăr pentru a stimula saliva care ajută la neutralizarea acidului.

Nu toate pastele de dinți sunt la fel.

Există diferite paste de dinți pentru obiective diferite, așa că este important să alegi un tip care să se potrivească nevoilor tale.

Dacă dinții tăi sunt predispuși la acumulare de tartru și dorești să îi menții fără placă bacteriană, alege o pastă de dinți pentru controlul tartrului. Dacă dorești albirea lor, ia în considerare o pastă de dinți pentru albire. Ai dinți sensibili, ia o pasta de dinți special formulata pentru dinți sensibili.

Și ca un ultim sfat, dacă toaleta se află în baie, nu păstra periuța de dinți aproape de toaletă. Bacteriile din vasul de toaletă se împrăștie în încăpere dacă tragi apa cu capacul ridicat.

Mici ajustări ca acestea în rutina ta zilnica de periaj pot face o diferență reală în sănătatea și aspectul dinților.

Îți recomandăm și:

Abonează-te
Notifică-mă
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile