Un păr lucios, mătăsos și plin de vitalitate este un subiect de invidie pentru multe dintre noi. Este o manifestare a unei sănătăți optime și o dovadă a strălucirii tinerești. În timp ce pentru unele femei poate fi un motiv de frustrare, realitatea este că poți transforma un păr uscat, tern şi lipsit de strălucire într-un păr frumos și sănătos! Cum?
Șamponează numai scalpul
Dacă comparăm îngrijirea pielii cu îngrijirea părului, șamponul este săpunul care ne scapă de uleiuri, murdărie, mătreață, poluanți și alte particule impure care se depun treptat pe păr. La fel ca și săpunul, șamponul ar trebui să fie folosit mai ales pe zona scalpului, fără să fie întins pe toată lungimea firului de păr pentru a nu afecta sănătatea acestuia și pentru a nu-l agresa.
Așadar, atunci când te speli pe cap, amintește-ți că părul colectează mizeria și devine uleios la nivelul scalpului. Șamponează-ți doar scalpul și spuma rezultată va fi suficientă pentru a curăța și restul părului, fără ca acest lucru să ducă și la pierderea strălucirii naturale a lui.
De asemenea, asigură-te că nu folosești prea mult șampon. Prea mult șampon elimină uleiurile naturale ale părului de care acesta are nevoie pentru nutriție și creștere.
Atenție la ce produse utilizezi
Multe șampoane, balsamuri și alte produse pentru îngrijirea părului pe termen lung îți pot deteriora părul, dându-i un aspect tern și lipsit de vitalitate. Alegerea unui produs potrivit nu doar că face ca părul să arate frumos și sănătos, dar, de asemenea, îl și salvează de la distrugere.
Pentru părul foarte uscat, utilizează un șampon pentru păr uscat și un balsam hidratant de bună calitate care îți mențin nivelul umidității părului la un nivel normal.
Pentru părul gras evită șampoanele cremoase și folosește un șampon blând, care are un pH neutru. Șampoanele pentru păr gras sunt special concepute pentru a echilibra excesul de sebum de la nivelul scalpului. Atunci când te speli, nu masa excesiv pielea capului, deoarece este stimulată producţia de sebum.
Persoanele cu scalp sensibil ar trebui să utilizeze șampoane cu ingrediente cât mai naturale, fără substanțe chimice în compoziţie care să agreseze și mai rău părul.
Pentru părul subţire și fragil, cu tendinţă de rupere utilizează un șampon non-agresiv, cu ingrediente eficiente în protejarea si regenerarea părului. Acest tip de păr necesită după spălarea cu șampon un balsam pentru păr, special pentru a-l împiedica să devină casant, pentru repararea structurii de proteine și pentru a-l hidrata.
Aplică balsam numai pe vârfuri
Din nou, dacă comparăm îngrijirea pielii cu îngrijirea părului, un balsam este un hidratant care ne ajută să îmbunătățim textura și aspectul părului. Ca și săpunul și cremele hidratante în cazul pielii ori șamponul în cazul părului, un balsam trebuie aplicat numai în zonele necesare. În cazul acesta, aplică balsamul doar pe vârfurile părului tău. Pune o cantitate suficientă de balsam în palme apoi începe să-l întinzi de la jumătatea lungimii părului spre vârfuri și acesta va fi absorbit natural de părul tău. Dacă aplici la rădăcină, riști ca acesta să capete un aspect gras și încărcat, ceea ce va face ca părul tău să arate îmbătrânit.
Fă-l să strălucească
Un păr strălucitor nu se obţine prea greu. Iar dacă ești sătulă de produsele din comerţ care promit acest lucru, încearcă una din următoarele două metode foarte populare și eficiente de redare a strălucirii părului.
După spălarea părului ultima clătire este bine să fie cu apă rece, pentru a aplatiza cuticulele și a oferi un plus de strălucire firului. Iar ca să ai un păr cu adevărat strălucitor, după fiecare şamponare clăteşte-te cu un litru de apă în care ai adăugat două linguri de oţet. Nu-ţi face griji, nu rămâne mirosul.
Berea este şi ea perfectă pentru a aduce strălucire părului. Lasă puțină bere la soare timp de o oră, apoi, după spălare clăteşte părul cu berea dezacidulată. Lasă berea să acţioneze timp de câteva minute, după care clătește din nou cu apă.
Aplică oricare dintre aceste două metode și vei obţine un păr sănătos și străluctor în mod natural.
Usucă-l corespunzător
Dacă ai obiceiul ca după ce-ți speli părul, să-l freci bine cu prosopul, pentru a-l putea usca mai rapid, să știi că nu procedezi corect. În urma frecării se pot distruge cuticulele de pe suprafața acestuia, părul devenind fragil și putându-se rupe mai ușor.
Să îți lași părul să se usuce singur este un alt obicei care poate afecta sănătatea podoabei capilare. Atunci când părul este ud, își pierde din putere, aceasta ajungând până la jumătate. Astfel, se pune mai multă presiune pe cuticule. Lăsându-l să se usuce singur, părul poate deveni mai deteriorat, iar vârfurile pot ajunge să fie despicate.
Ce rămâne de făcut?
Pentru a menține sănătatea părului, după spălare părul ud se tamponează ușor cu un prosop din microfibră pentru a absorbi apa. Abia după aceea poți să începi să-ți usuci părul cu foenul. Setează uscătorul la o temperatură nu foarte înaltă și ţine-l la 20 de centimetri distanță faţă de păr. Gura de suflare a foehnului ar trebui să fie îndreptată în jos pentru a ajuta la închiderea cuticulei, îmbunătățind strălucirea părului. Mişcă curentul de aer de sus în jos pentru a distribui căldura uniform și nu insista cu foehnul asupra unei șuviţe mai mult de câteva secunde. Pentru ultimele trei minute de uscare, experții sugerează să folosim aerul rece.
Tunde-l periodic sau poartă-l mai scurt
Dacă ai părul lung probabil că nu eşti străină de problema cu care se confruntă o mare majoritate a femeilor, vârfurile despicate. Dar părul lung nu doar că arată bătrân, el chiar este bătrân. Ca să ajungă la o lungime considerabilă i-au trebuit câţiva ani. Pentru a-i menţine sănătatea și frumuseţea, el trebuie tuns cam la două-trei luni. Nu mult, ci atât cât trebuie pentru a fi îndepărtate vârfurile deteriorate.
Sau poţi alege o tunsoare mai scurtă. Potrivit experților în frumusețe, părul purtat scurt este și unul din trucurile simple pe care le avem la îndemână atunci când dorim să arătăm mai tinere. După ce ai avut părul lung o viață aceasta schimbare nu pare atractivă, dar fii curajoasă și încearcă și acest look și vei vedea cum o simplă tunsoare te va face să arăți mai tânără ca oricând. Iar părul scurt poate fi menținut sănătos mult mai ușor.
Soluţii simple dar eficace, precum cele expuse în acest articol, vor reda treptat părului tău vitalitatea și strălucirea pe care le credeai de mult pierdute. Pentru a avea un păr frumos și sănătos trebuie însă să te ocupi de acesta.
Adaugă un comentariu