Eşti prea slabă? Iată cum poți lua în greutate, în mod sănătos!

Studiile arată că femeile – comparativ cu bărbații – sunt mai predispuse la creșterea în greutate. Iar acest lucru nu se datorează faptului că femeile mănâncă mai mult decât bărbații. Se crede că luarea in greutate la femei are o legătură cu anumite dezechilibre hormonale la care sunt predispuse acestea. Experții cred că aceste dezechilibre hormonale pot fi cauzate de înaintarea în vârstă sau de menopauză, de anumite medicamente luate sau pur și simplu de stilul de viață adoptat de acestea.

Dezechilibre hormonale sunt din ce în ce mai des observate la femei din țările în care acestea tind să fie mai ocupate, motiv pentru care nu mai găsesc timp să se îngrijească de ele însele. În afară de dieta necorespunzătoare și lipsa activității fizice regulate, tot la femei care au un stil de viață nesănătos le putem include și pe cele care au o viața de noapte activă, acestea fiind mai predispuse la creșterea în greutate, deoarece tind să consume mai mult alcool și să mănânce alimente mai puțin nutritive. Totuși, creșterea în greutate a femeilor nu indică întotdeauna obezitatea.

Există însă și cazuri în care femeile trebuie să câștige o anumită greutate pentru a se recupera după anumite tulburări de alimentație cum ar fi anorexia sau bulimia. Și sunt și din cele care au nevoie să ia mai mult în greutate pentru a putea câștiga încredere în ele însele prin faptul că au un corp atrăgător sau o constituție „normală”.

Femeile care doresc să câștige în greutate ar trebui să se concentreze pe consumul alimentelor adecvate, cu o valoare calorică mai mare. Acest lucru este foarte important, deoarece tipul de alimente consumat va determina cantitatea de nutrienți și calorii care sunt stocate în corp. Luarea în greutate la femeile sănătoase se realizează prin obținerea unor cantități adecvate de grăsimi, carbohidrați și proteine, iar selecția alimentelor ar trebui să se bazeze pe alimente sănătoase care constau în legume, fructe, o gama variată de nuci și semințe, fasole, fructe de mare, peste și carne slabă. Evitați să consumați produse lactate și derivate (unt, smântână), mezeluri, carne cu un conținut ridicat de grăsimi, alimente de tip fast-food, precum și majoritatea snack food-urilor disponibile în supermarket-uri.
Nu mancați alimente care conțin grăsimi saturate! Grăsimile au o valoare calorică mare, dar nu înseamnă că trebuie să consumați toate alimentele care conțin calorii. Grăsimile saturate care provin în principal din produse de origine animală pot face o persoană să fie mai predispusă la creșterea nivelului de colesterol și joaca un rol important în declansarea unor afecțiuni și boli.

Mâncați mai des și nu săriți mesele. În afară de importanța pe care trebuie să o acordați alimentelor pe care le consumați, ar trebui să aveți și un program de masă regulat. Deoarece creșterea greutății necesită mai multe calorii și nutrienți, aveți grijă să cresteți numărul meselor pentru a obține mai multe calorii. În afară de alimentele pe care ar trebui să le consumați în cadrul meselor principale, încercați să introduceti și gustări între mese. Programul de masă ideal este de cel puțin trei mese și două gustări în fiecare zi.

Studiile arată că persoanele care doresc să câștige rapid în greutate ar trebui să suplimenteze cu 1.000 sau mai multe calorii, dar acest lucru nu poate fi sănătos pentru toți, în special pentru cei care sunt obișnuiți să mănânce puțin sau pentru cei care au fost la dieta. Pentru început, suplimentarea cu 500 de calorii va fi benefică iar cantitatea poate fi mărită pe parcurs.

În afară de o selecția alimentară sănătoasă și un aport caloric mult mai mare, creșterea greutății ar trebui să implice și suplimentarea suficientă cu vitamine și minerale, precum și începerea unui program de exerciții care va fi efectuat regulat.

Deși exercițiile fizice cresc metabolismul, pot de asemenea, să vă facă să doriți să mâncați mai mult după aceea. Structura corporală se va schimba și ea pe măsură ce veți dezvolta mușchii.
Exerciții cum ar fi aerobicul, ciclismul, joggingul, alergarea și mersul pe jos, dar și exercițiile cu greutăți la sală, de 3-4 ori pe săptămână, timp de aproximativ o oră, sunt recomandate.
Celor care se tem să lucreze la sală cu greutăți pentru a nu crește prea mult in masă musculară și să devină astfel prea masculine le putem spune că așa ceva nu există. Este foarte greu sa crești în masă musculară, iar pentru o femeie este și mai greu.

Odată ce ați reușit să atingeți greutatea ideală, singurul lucru pe care trebuie să-l faceți acum este să o mențineți. Acest lucru înseamnă să vă țineți de planul de dietă pe care l-ați folosit în ultimele luni și să veniți cu mici modificări din când în când, precum și unele schimbări în exercițiile pe care le faceți, fie acasă, fie la sala de sport.

Unii spun că este mai ușor să iei decât să pierzi în greutate. Pentru cele care nu mai doresc să fie subponderale și doresc să câștige în greutate din motive de sănătate, dar și estetice, sfatul nostru este să mănânce sănătos și să se țină de programul de exerciții fizice, pentru că nu există nicio scurtătură. Să arăți și să te simți bine poate fi obținut numai prin transpirație și muncă grea, dificilă uneori, dar nu imposibilă.

Îți recomandăm și:

Adaugă un comentariu

avatar
  Abonează-te  
Notifică-mă