5 lucruri pe care NU trebuie să le faci atunci când vrei să slabești

Când dorești să pierzi în greutate într-o manieră sănătoasă și cu rezultate pe termen lung, scăderea în greutate fiind pentru totdeauna, există unele lucruri pe care trebuie să le faci și unele pe care nu trebuie să le faci pentru a putea realiza acest lucru. Mai jos sunt câteva lucruri pe care NU ar trebui să le faci atunci când încerci să slăbești. (citește și Cum să pierzi în greutate – Ghidul începătoarei)

1. Nu te înfometa!

Dacă o faci pentru un timp suficient de lung, scăderea în greutate prin înfometare sau mâncat foarte puțin este contraproductivă. Reducerea caloriilor poate duce la pierderea în greutate, dar greutatea pierdută include și muschi, lucru care nu este de dorit. Corpul va începe să functioneze pe „modul de criză” și va conserva energia pe care o are prin încetinirea metabolismului. Când te întorci la programul de mâncat obișnuit corpul tău, pentru că este în modul de criză, diminuează cantitatea de calorii pe care o arde și depozitează restul sub fromă de grăsime. În afară de încetinirea metabolismului, faptul că nu mănânci în mod corespunzător este în detrimentul sănătății tale, deoarece privează corpul de nutrienții necesari pentru a funcționa corespunzător.

2. Nu sări peste mese!

Reducerea numarului de mese zilnice este adesea primul lucru pe care o persoană o face atunci când încearcă să piardă în greutate. Când renunți la mese însă, îti forțezi corpul să păstreze depozitele de grăsime, să încetinească metabolismul și vei pierde din mușchi. Mai mult decât atât, știai că persoanele care renunță la mese tind să consume mai multe calorii decât cele care mănâncă în mod regulat? În loc să sari peste mese, încercă să manânci cea mai mare parte a mâncării în timpul zilei, în niciun caz seara prea târziu.

3. Nu mânca prea repede!

Când mănânci repede ai tendința sa manânci și mai mult deoarece nu îi lasi stomacului suficient timp să aibă senzația de sațietate și să comunice creierului acest lucru. Vei consuma deci mai multe calorii, luând astfel în greutate. Dacă mănânci mai încet și îi acorzi mai mult timp stomacului tău, vei observa că nu vei mai mânca în plus. Când mesteci alimentele corespunzator îți va lua cel puțin 20 de minute să îți termini masa.

4. Evită alimentele procesate nesănătoase!

Alimentele procesate au densități energetice foarte mari, 100 g de produs procesat avind și 500 de calorii. Ele au de asemenea și un conținut ridicat de sodiu ceea ce determină corpul să rețină apă. Mezelurile, conservele, preparatele congelate și cele din paste rafinate, produsele de patiserie, chipsurile, dulciurile, toate acestea sunt alimente procesate dăunătoare și interzise atunci când vrei să slăbești. Nu au valoare nutritivă. Optează la mesele principale pentru alimente care păstrează senzația de sațietate: cereale integrale (cu conținut scăzut de zahăr), proteine de bună calitate, grăsimi vegetale. Iar dacă simți nevoia unei gustări, alege gustări nutritive pentru organism (nuci și semințe neprăjite, fructe proaspete etc.).
O dietă vegetariană poate fi benefică pentru a scăpa de kilogramele în exces, fiind în același timp și o alegere sănătoasă.

5. Nu mai consuma sucuri îndulcite artificial, carbogazoase sau nu!

Consumul de sucuri carbogazoase şi îndulcite dăunează sănătăţii, acest lucru fiind dovedit de nenumărate studii. Pe lângă apariţia bolilor precum diabet sau obezitate, ultimele studii arată că o persoană care consumă cel puţin două doze de suc pe zi este supus unui risc cu 22% mai mare de a face un infarct.
Băuturile îndulcite contribuie, cel mai probabil, la obezitate pentru că au un nivel ridicat de calorii, dar nu satisfac apetitul, motiv pentru care, de multe ori, oamenii nu reduc aportul de calorii din mâncare, pentru a compensa cu cele pe care le consumă în formă lichidă.

Spre exemplu o cutie de cola conține echivalentul a șapte lingurițe de zahăr și are circa 140 de calorii, neoferindu-ne însă niciun nutrient. Eliminând-o, presupunând că am consuma una în fiecare zi, într-un an am reduce consumul caloric total cu 51.000 de calorii, ceea ce înseamnă că am cântări cu 7 kg mai puțin.

Băuturile din fructe și sucurile smoothie pot parea ca fiind o opțiune mai bună, dar în realitate multe dintre ele au un conținut infim de fructe sau suc de fructe, adesea fiind doar un amestec de apă, zahăr, arome, coloranți și ceva vitamine adăugate. Verifică întotdeauna ingredientele și alege doar sucurile pe care scrie „100% suc de fructe”. Ideal ar fi însă să consumați fructul proaspăt și întreg, nu sucul.

Sucurile sunt calorii goale, cea mai sănătoasă alegere întotdeauna ar trebui să fie apa!

În realitate, nu există niciun secret pentru a slăbi și a ne menține acolo. Întreg acest proces nu este unul complicat, dar sunt necesare totuși unele modificări simple în dietă pentru a pierde în greutate.

Îți recomandăm și:

Adaugă un comentariu

avatar
  Abonează-te  
Notifică-mă