Te gândești să divorțezi? Iată cum să-ți salvezi căsnicia

Căsătoria este unul dintre momentele cele mai fericite și memorabile din viața noastră. Este uniunea a doi indivizi, dar și a două caractere și sisteme de valori diferite. După un început fericit în noua viață de femeie căsătorită, inevitabil vor apărea și conflictele. Acestea se pot datora unor neînțelegeri, ego-ului sau altor probleme personale. Uneori, când relația traversează o perioadă mai grea multe cupluri și încep să se gândeasca să ia în considerare varianta separării.

În cazul în care s-a ajuns deja la discuțiile despre divorț, ar trebui să știi că indiferent care ar fi cauzele care au dus la aceste discuții, ele pot fi rezolvate, iar primul pas pentru a le rezolva este să fiți conștienți că ele există. Ar trebui să fiți sinceri cu voi înșiva, să identificați problemele din relație și să încercați să le rezolvați. Dacă încercați să le ocoliți, acestea nu vor dispărea niciodată. Acceptați situația așa cum este ea și fiți pregătiți pentru provocările care vor apărea.

Intra în scenă Dr. John Gottman, psiholog care se bucură de o reputație internațională ca specialist-cercetător în domeniul relațional și al căsniciei.

Conform lui, divorțul mental începe cu mult timp înaintea celui din acte, iar pentru a face într-adevăr o relație să funcționeze trebuie să vă concentrați pe trei domenii: 1. Prietenie și intimitate; 2. Faceți conflictele sa devină constructive; 3. Dezvoltați un sentiment real al scopului pe care-l aveți împreună, onorându-vă unul altuia visele.

Prietenia între soți înseamnă cunoaștere reciprocă, dragoste și admirație, respect și afecțiune. Înseamnă să clădiți o relație în care să fiți atenți la nevoile partenerului. Este o alegere să-ți prețuiești cu adevărat partenerul și dacă partenerul tău este persoana potrivită pentru tine, trebuie să prețuiești activ calitățile pozitive ale sale și să te gândești cât de norocoasa ești să ai această persoană în viața ta. Și lasă-l să știe că este cu adevărat un bărbat special. Când doi parteneri se potrivesc unul cu altul, relația poate dura pentru totdeauna.

Conflictele sunt inevitabile în toate relațiile, și sunt și în căsnicie, indiferent de persoana cu care te-ai fi căsătorit. Este perfect normal. Conflictele sunt o parte a vieții. Dar ele pot fi constructive, iar ca rezultat acest fapt vă poate apropia mai mult. Citându-l pe Dr. Gottman „deși tindem să echivalăm un nivel scăzut de conflict cu fericirea, o relație de durată rezultă din capacitatea cuplului de a gestiona conflictele inevitabile în orice relație”. A trăi fericiți împreună vine deci „din capacitatea unui cuplu de a gestiona conflictele care sunt INEVITABILE în orice relație” și nu din evitarea lor. Din acest motiv, dobândirea abilității și dezvoltarea capacității de a vă descurca cu succes într-un conflict devine critică în crearea fericirii și armoniei în căsnicia voastră.

Dr. Gottman a identificat următoarele șase abilități necesare cuplurilor care doresc să învețe cum să gestioneze conflictele și să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți:

Calmați-vă
Luați o mică pauză când apare conflictul. Mergi la o plimbare, fă o baie, citește o carte, fă tot ce este nevoie pentru a te liniști. Potrivit dr. Gottman, 20 de minute sunt de ajuns.

Începeți conversația pe un ton usor
Conversațiile se termină, de obicei, pe acelaşi ton pe care le-ați început, începeți deci pe unul ușor. Nu dați vina pe partener. Descrieți ce se întâmplă. Și fiți politicoşi.

Rezolvați si nu escaladați conflictul
Folosiți expresii gen „Lasă-mă să încerc din nou”, „Simt că nu mă înțelegi acum” și „Îmi pare rău” pentru a nu escalada conflictul şi a începe încercarea de rezolvare a problemei.

Fiți conştienți de sentimentele şi dorinţele nespuse ale partenerului dvs.
Problemele perpetue care există între tine și partenerul tău ascund deseori sentimente și dorințe nespuse. Primul pas este să începeți să vă gândiți să le comunicați mai clar partenerului. Al doilea este să deveniți un ascultător mai bun și să căutați să descoperiți cele mai profunde sentimente și dorințe ale partenerului. Scopul este de a înțelege cu adevărat cine este partenerul tău înăuntrul său.

Acceptați influența
Recunoașteți că partenerul vostru are idei și opinii. Arătați respect pentru aceste opinii și acceptați să vă lăsați influențați de ele.

Faceți compromisuri
Lucrează împreună cu partenerul tău pentru a găsi un numitor comun și un compromis care vă va face pe ambii să vă simțiți ascultați și respectați.

Dar multe conflicte apărute își găsesc rădăcinile în visurile și dorințele neîmplinite. Acestea sunt de fapt sentimente de frustrare și resentimente pe care partenerii le simt unul față de celălalt, atunci când speranțele și obiectivele lor pentru viitor nu sunt respectate sau onorate. Iar pentru a vă asigura că visurile voastre sunt îndeplinite va trebui să le împărtășiți cu partenerul. Chiar dacă nu-l puteți ajuta direct să și le atingă, arătați-i empatie si oferiți-i sprijin emoțional. Pentru a vă deschide unul altuia este necesară încredere intre parteneri și este o oportunitate de a vă apropia și mai mult.

Si dacă nu reușim să ne rezolvăm problemele? Divorțul este sursă majoră de stres și afectează viețile personale și sociale ale ambilor parteneri, dar uneori este necesar. Există situații când într-adevăr chiar trebuie ca o relație plină de conflict, lipsă de respect și negativitate să fie încheiată. Este dificil să o faci, dar pe termen lung o relație foarte conflictuală ar fi mult mai dăunătoare pentru sănătatea ta și a partenerului, și chiar pentru cea a copiilor, dacă există.

Îți recomandăm și:

Adaugă un comentariu

avatar
  Abonează-te  
Notifică-mă